Info Paste

Oua vopsite de Paste
La fel ca iepurasul si sarbatoarea Pastelui in sine, si oul pascal provine din vremuri stravechi. Obiceiul schimbarii oului primavara este vechi de multe secole. Inca din vremuri timpurii, el a fost considerat un simbol al renasterii in multe culturi. Oul a fost de multe ori impaturit in frunze sau colorat prin fierberea in apa cu petalele colorate ale florilor.

Popoarele din sud- estul Europei vopsesc oua rosii, culoarea sangelui lui Hristos, pe cand in Occident se folosesc toate culorile, in special nuantele vii, ele simbolizand trezirea naturii la viata.

Exista si variatiuni pe aceeasi tema: polonezii si ucrainenii, asemenea romanilor, obisnuiesc sa incondeieze ouale, iar din Austria provine obiceiul de a imprima cate o frunza pe ouale colorate.

Pentru vopsitul oualelor exista in comert coloranti chimici, in mai toate culorile imaginabile, insa de cele mai multe ori rezultatul nu e deloc asemanator cu ce arata pe ambalajul produsului. Asa ca puteti incerca o modalitate simpla de a avea niste oua in culori variate, folosind exclusiv produse naturale.

Tips:

  • Ouale albe se coloreaza mai bine insa se pot folosi si oua mai inchise la culoare. Va trebui sa lasati ouale in vopsea pe durata noptii;


  • Ouale se aseaza intr-o oala. Se adauga apa pana ouale sunt acoperite;


  • Se adauga doua lingurite de otet (otetul alb este cel mai indicat);


  • Se adauga vopseaua naturala in functie de preferinte (cu cat vopseaua este mai concentrata, cu atat mai intense vor fi culorile);


  • Se lasa apa sa fiarba pana da in clocot, se reduce focul si se lasa 15 minute. Se strecoara si se lasa pana se raceste. Peste ouale fierte se toarna vopseaua naturala pusa deoparte. Se pun in frigider si se lasa pana ce culoarea este cea dorita.


  •  Rozcoaja de ceapa rosie, sfecla proaspata
     Portocaliucoaja de ceapa alba, morcovi
     Galbencoaja de portocale sau lamaie, morcovi
     Verdefoi de spanac (sau alte legume cu frunza verde)
     Albastrufrunze de varza rosie
     Maro ceai negru sau cafea


    Info Paste

    Saptamana Patimilor

    Saptamana Patimilor este poate cea mai marcanta saptamana din cursul unui an bisericesc, mai ales daca tinem cont de faptul ca este punctul culmi...

    vezi mai multe

    Retete de Paste

    Oua umplute cu telemea si piper

    Aperitivul preferat pentru masa de Paste, oualele fierte sunt foarte gustoase in combinatie
    cu telemeaua de oaie sarata.

    vezi mai multe

    Cadouri de Paste

    Ghid Floral Zodiacal

    Daruieste florile potrivite in functie de zodie! Fa o surpriza placuta cuiva drag, oferindu-le un aranjament floral in funtie de semnul sub care ...

    vezi mai multe

    Mesaje de Paste

    Iepurasul de Paste

    Iepurasul mustacios e de Paste norocos, nu-ti lasa cadou in ghete, are el alte secrete: pasca, oul inrosit, cozonac, mielul fript si un Paste Fer...

    vezi mai multe